Voegen

Voegwerk omvat het voegen van nieuw metselwerk, het uithakken van bestaand voegwerk en het opnieuw voegen in geval van renovatie en alle bijkomende werkzaamheden als het opbouwen en afbreken van steigerwerk. Een kwart van elk gemetseld geveloppervlak bestaat uit voegwerk, waardoor uiterlijk en de duurzaamheid van een gebouw worden bepaald. Sinds de 18e eeuw wordt in Nederland op grote schaal het navoegen van metselwerk toegepast waarbij in tegenstelling tot doorstrijken het metselwerk op een later tijdstip wordt gevoegd. Voordelen van het navoegen zijn dat de voegmortel kan worden aangepast aan de lokale omstandigheden en afgestemd op het metselwerk. Een grote variëteit aan kleuren en structuren staat ter beschikking om elk gewenst gevelbeeld te kunnen creëren.

GRS voegt waarde toe!

Duurzaam voegwerk

Het verkrijgen van duurzaam voegwerk gaat niet vanzelf. Dit blijkt uit de voorwaarden die er aan gesteld worden. Goede voorbereiding van de ondergrond (uitkrabben van het metselwerk, schoonmaken van de voegen, vochtgehalte van de stenen). Samenstelling van de voegspecie (uitgebalanceerd zandpakket en de juiste opbouw van de mortel). Verdichten van aangebrachte voegspecie. En de nabehandeling (beschermen tegen uitdrogen en uitspoelen door regen).

Bescherming

Voegwerk is in het kort het beschermen van het metselwerk. Restauratie en renovatie van voegwerk is een vak apart. De oude voegtechnieken moeten dan op nieuw worden toegepast, dit vergt improvisatie en vakmanschap. Een knipvoeg maken is dan ook een vergeten ambacht. Ons vak voeger moet dan ook veel serieuzer genomen worden. niet alleen door opdrachtgevers en aannemers die het voegen als een sluitpost van een begroting zien maar ook door de voegers zelf door het werk de aandacht te geven wat het verdient. Dat kan door de oude vergeten voegtechnieken weer in ere te herstellen.

Klassieke technieken

Hoofdzakelijk worden deze klassieke manieren om voegwerk uit te voeren toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Vandaar de naam knipvoeg en snijvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak tot in de haarvaten beheersen. Gevelreinigingservice hoort hier zeker bij. Momenteel wordt er op grote schaal gerestaureerd en gerenoveerd. In het kader van stadsherstel worden vele projecten onderhanden genomen.

Vraag meteen meer informatie of een vrijblijvende offerte aan

Contactformulier